RadioAstro Stara Zagora


        

 

НАЧАЛО

RSI  RadioSky Imaging

ВИДЕО

ГАЛЕРИЯ

АРХИВ

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТ


Бележити личности

Радиотелескопи

Новини

 

 

 

След ремонт на DSS43, Вояджър-2 отново е на линия.

 

          През март тази година НАСА обяви, че на DSS43 в Австралия, започва ремонт и трябва да бъде изключена 11 месеца. Интерсното е, че без нея няма да може да се осъществи връзка с Вояджър-2.

            Намиращата се в Камбера, Австралия DSS43 (Deep Space Station 43) антена е част от мрежата на НАСА ( Deep Space Network). Мрежа от три антени за комуникация с космически кораби. Другите две се намират в Голдстоун, Калифорния и Мадрид, Испания.

          DSS43 е 70 метрова антена, което я прави най-голямата управляема параболична антена в южното полукълбо. 48 годишната антена наскоро получи нов X - честотен конус.  Вътре се намира мощна предавателна система и високочувствителни приемници, които се използват за изпращане на команди към космическите кораби и получаване на телеметрични и научни данни обратно на Земята.

            Антените на Deep Space Network са разположени на три места на Земята така, че да могат по всяко време да получават данни от космическите кораби. Но единственно DSS43  може да изпраща команди.

            Връзката с Вояджър-2 която беше прекъсната преди осем месеца бе възстановена след изпращане тестови команди. След чакане от 34 часа и 48 минути Вояджър-2 отговаря от разстояние 18,8 милиарда километра..

Източници:Canberra Deep Space Communication Complex  11.2020 г.

 

     

     

 

 

 


RadioAstro Stara Zagora Bulgaria