RadioAstro Stara Zagora


        

 

НАЧАЛО

RSI  RadioSky Imaging

ВИДЕО

ГАЛЕРИЯ

АРХИВ

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТ


Бележити личности

Радиотелескопи

Новини

 

 

 

 

Мистериозен радио сигнал приет от Parkes radio telescope, Австралия

 

          Чувствителните радио телескопи, като Parkes в Австралия, много лесно могат да открият измамни радио сигнали. Често те се предизвикват от човешка намеса. Мобилен телефон на някой от центъра за посетители, разочарова учените намиращи се в контролната зала.

          Преди повече от 19 години, учените забелязват за пръв път кратки радио импулси в приетия сигнал. По това време наблюдавали различни точкови източници по небосклона и се предполагало, че излъчването от всеки обект ще бъде различно. Но радиосмущенията били "навсякъде" и с еднакво яркост. Тези смущения наречени перитони /perytons/ се появявали само в данните  приети от телескопа Parkes. Това означава, че те били с местен произход..

          Перитоните са къси радио сигнали с продължителност няколко милисекунди. Те са кръстени на Peryton - мистично създаниие на писателя Jorge Luis Borges. Източници на перитони могат да бъдат  сигнали от самолети, йоносферни смущения, мълнии, сигнали свързани със Слънчевата активност, гама лъчи със земен характер и др.

          Теории за тях имало много. "Просто нямахме ясна представа от къде да започнем тестването." Казва Sarah Burke-Spolaor от NRAO.

          Petroff, Burke-Spolaor и колегите им започнали наблюдение в реално време. Телескопът открива три перитона на честота от 2,3 до 2,5 Ghz - честотният диапазон на микровълнова печка.

            Астрономите започнали постоянни тестове върху микровълновата печка. Не се знае с точност колко чаши с вода са стоплили този ден. При нормално работеща печка не засичали никакви смущения, докато някой не отворил вратичка на фурната преждевременно. Появил се малък, но мощен сигнал.

           Перитоните вероятно са били причинени от някои членове на персонала, нетърпеливи да приключи броенето на печката. "Бяхме доста изненадани от това", казва Petroff. "Оказа се, че е нещо толкова близо! Чувстваме се добре, се реши тази мистерия".

 

Източници: Hall, S. (May 12, 2015). "Microwave Ovens Spark Radio Signals". Sky & Telescope. Retrieved 2015-12-25

 

     

 

 

 


 RadioAstro Stara Zagora Bulgaria