RadioAstro Stara Zagora


        

 

НАЧАЛО

RSI  RadioSky Imaging

ВИДЕО

ГАЛЕРИЯ

АРХИВ

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТ


Бележити личности

Радиотелескопи

Новини

 

 

         

 

Karl G. Jansky (1905 -1950)

Карл Гуте Янски  американски радио инженер.

           Роден е на 22 октомери 1905 г. в Норман, Оклахома, САЩ. Посещава колежа в университета в Уисконсин, където получава бакалавърска степен по физика през 1927 г.

          Между 1930 и 1932 работи в телефонната компания ''Bell'' Telephone Corporation Laboratory, (BTL). Изучавайки   на холмделския полигон атмосферните радиосмущения в мертовия диапазон  (14,6 m 20,5 MHz), открива постояннен радиошум с неизвестен произход.

           Построява антена, която се завърта чрез помоща на четири гуми от Ford Model-T, с дължина около 30 м и височина 6 м. Така определя посоката на сигнала. Получените данни се записвали на хартия в малка барака близо до антената.

           След като записва  сигнали от всички посоки в продължение на няколко месеца, Янски ги категоризира в три вида: статични-близки гръмотевични бури, далечни гръмотевични бури и слаб сигнал с постоянно съскане с неизвестен произход. Местоположението на максималната интензивност се увеличавало и спадало веднъж на ден, което накарало Янски да предположи, че то идва от Слънцето.

          След няколко месеца на проучване, интензитетът на сигнала се отклонил от позицията на Слънцето. Установява, че сигналът се повтаря с  период от 23ч и 56м, което е  периодът на въртенето на Земята спрямо звездите. Янски обсъжда своите наблюдения със своя приятел астрофизик и учител Алберт Мелвин Скелет. Сравнявайки наблюденията си  с оптични астрономически карти, той заключава, че излъчването идва от Млечния път и е най-силно в посока на центъра на галактиката в съзвездие Стрелец. Неговото открите е публикувано на 5 май 1933 в ''Ню Йорк таймс''. Излиза негова книга ''Електрически смущения, с извън земен призход''. Янски иска да продължи своите изследвания, но от Bell Labs го пренасочват към друг проект. С това си отккритие Янски дава начакото на радиоастрономията.

     

 

 

 


 RadioAstro Stara Zagora Bulgaria