RadioAstro Stara Zagora


        

 

НАЧАЛО

RSI  RadioSky Imaging

ВИДЕО

ГАЛЕРИЯ

АРХИВ

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТ


Бележити личности

Радиотелескопи

 

 

Запис на гръмотевична бура на Микровълни

          Интересни резултати се получиха при рутинно сканиране на 26.05.2017 г в района на Стара Загора с радиотелескопа RSI на микровълни 12 GHz. И в по-ранни години сме записвали мълнии, но не с толкова добро качество, както на този ден. На снимките по-долу ясно се виждат пиковете причинени от мълниите, които започнаха около 19:00, местно време. Тези пикове са така наречените атмосферици. Същите са сравнени и чрез визуално наблюдение, което гарантира за тяхната природа.

        атмосферици - силни електромагнитни разряди /мълнии/

          Основно  атмосфериците се излъчват на доста по-ниски честоти, където тяхното излъчване е най-силно. При приемането им се чува писукане или подсвирване /честотата намалява/. Дължи се на различната скорост на разпространение на радиовълните, имащи различна дължина на вълната. Когато имаме отдалечен атмосферен разряд, високочестотните електромагнитни вълни пристигат в мястото на приемане преди нискочестотните вълни.

          На долното изображения са показани няколко атмосферни разряда, които за улеснение и по-добро разбиране са разгънати във времето. Виждате, че самата скорост на разряда е изключително   висока, части от секундата.

 

 

          По данни от www.lightningmaps.org за територията на България на 3.06.2017 г към 13:00 локално време са засечени мълнии, броят на които е средно 55/min. По същото време количеството мълнии за Европа е около 300/min.

 

Източници на информация: архив на RadioAstro

автор М. ДИМИТРОВ 2017 г.

 

     

 

 

 

 RadioAstro Stara Zagora Bulgaria