RadioAstro Stara Zagora


         

 

НАЧАЛО

RSI  RadioSky Imaging

ВИДЕО

ГАЛЕРИЯ

АРХИВ

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТ


Бележити личности

Радиотелескопи

Новини

 

 

 

Смущения в приемната система от различен характер

 

          Едни от  основните пречки в любителската радио астрономия са смущенията с различен произход, както и тяхното разбиране, селектиране и отстраняване. Те пречат за качествено приемане и по-нататъшното обработване на сигнала.

          На долното радио изображение при пробно сканиране на Луната от 2017-04-02, решихме да направим няколко експеримента с цел визуализация на някои най-често срещани радио смущения. Всички сеа причинени от човешка намеса. Много добре се виждат смущенията от разговор по мобилен телефон близо до конвертора на антената. Също и при поставяне или преминаване на някакъв предмет пред конвертора. Може би се питате, защо изображението е разделено на две части. По-светло и по-тъмно. На по-тъмната част от изображението е намалено усилването на приемника.

 

 

  

          Други  изображения от 2017-05-09, демонстриращи ниско честотен шум, получен от лош контакт между букси на два коаксиални кабела.

 

   

          След подмяната на буксите с по -качествени,диагоналните линии изчезват. Извличането на "полезния" сигнал от целия този шум понякога е доста трудна работа.

Източници: архив на RadioAstro, изображения Димитров, Жеков

автор: М. Димитров 2017

 

НАЗАД

     

 


 RadioAstro Stara Zagora Bulgaria