RadioAstro Stara Zagora


        

 

НАЧАЛО

RSI  RadioSky Imaging

ВИДЕО

ГАЛЕРИЯ

АРХИВ

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТ


Бележити личности

Радиотелескопи

 

Радио наблюдение на Слънцето и геостационарни спътници

                 На тези изображения от 15.10.2017 г. се наблюдава част от Слънцето, което пресича орбитата на геостационарен сателит. 

 

                Може би се чудите защо спътникът представлява дълга ивица, заемаща цялото изображение. Това е така, защото антената сканира само по вертикала. В зависимост от това колко време сканира антената, ивицата  може да бъде само един ред или повече. В нашия случай има 36 колони. От тази ивица, разбираме, че обекта който се намира пред антената не се движи, а стои на едно и също място. Понеже слънцето се движи и преминава пред антената, се наблюдава като кръгъл обект.

              Това изображение е много добър пример за онагледяване и разбиране на радиоизлъчването на обектите в Космоса. През пролетта и есента видимото движение  на Слънцето преминава орбитата на геостационарните сателити . Това естествено заатруднява и неговото наблюдение в радиодиапазона. На долните изображения ясно се вижда пътя на Слънцето през различните сезони. Синята линия представляява еклиптиката, а розовите точки положението на различни сателити. Това трябва да се вземе предвид ако се наблюдава Слънцето, както и други обекти, особено при тясно насочени антени. Шумът, който идва отизлъчването на  спътниците, може да попречи за правилното обработване на претия сигнал.

               Вижте следното видео

               След изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята "Спутник'' през 1957 г., и по късно на първия телекомуникационен спътник "Intelsat 1" през 1965 г. броят на сателитите постоянно нараства. До момента не е ясен точният брой. Според различни източници можем да кажем , че техният брой е около 15 хиляди.  

 

Източници на информация: архив на RadioAstro

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Геостационарен спътник,  изкуствен спътник, който е ''закован'' или виси неподвижно над дадена точка от земната повърхност. Към този вид спътници спадат спътниците  за радиосъобщения или т. нар. комуникационни спътници. За първи път А.Кларк през 1945 г. направил предложението да се изведе в геостационарна орбита спътник за радиовръзка, като изчислил местоположението му на около 36 000 км от Земята над екватора.

За повече информация прочетете тук.


RadioAstro Stara Zagora Bulgaria